Tuesday, October 24, 2006

Polisen: Höjd tobaksskatt ger ökad smuggling


Polisen befarar en ökad ström av smuggeltobak när regeringen kraftigt höjer skatten på cigaretter, snus och annan tobak.

-Höjd skatt på sådana konsumtionsvaror är något som den organiserade brottsligheten sitter och väntar på, säger Thord Modin, chef för rikskriminalpolisens kriminalunderrättelsetjänst, till TT.

-De har redan upparbetade kanaler som kan trappas upp. Om man höjer kostnaderna på tobak så ökar efterfrågan på illegala varor. Då måste man samtidigt stärka kampen mot den organiserade brottsligheten, säger Modin.

"Kontraproduktivt"

Regeringen Reinfeldt höjer tobaksskatten rejält. Styckeskatten på cigaretter ökar från 20 öre till 28 öre och skatten på snus, tuggtobak, cigarrer och cigariller fördubblas. Av folkhälsoskäl är det viktigt att priset inte är alltför lågt, heter det i budgeten.

På tobaksjätten Swedish Match anser man det märkligt att skatten på cigaretter höjs med 40 procent medan snuset får en hundraprocentig höjning.

Tumme upp

Jonas Karlsson, sakkunnig på Tullverket, säger till TT att alla prishöjningar gör att marknaden för insmugglade varor ökar. Men han tror inte att dagens skattehöjning kommer att få samma effekt som den som gjordes 1997.

-Då märkte vi en kraftig ökning av insmugglade cigaretter, främst från Baltikum och Polen.

-Men i dag är de EU-medlemmar. Om det kommer varor den vägen är det punktskattebrott, ingen smuggling.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home